Haiti földrengés

Földrengés helye

Földrengés helyeAdventisták is meghaltak a Haiti földrengésben, tudtuk meg az ADRA (nemzetközi adventista segélyszervezet) helyszínen dolgozó munkatársaitól. „A városunk teljesen elpusztult. Haitinak minden lehetséges segítségre szüksége van: Élelmiszer, gyógyszer, egészségügyi személyzet, tiszta víz, mindazonáltal rendkívül nagy szükség van imáitokra.” – írja Ketteline Israel, az ADRA Haiti munkatársa.

A segélyezési munkában eltöltött hosszú időre alapozva mondhatjuk, hogy egy ilyen erősségű földrengés esetén legalább 1 millió dollárra lesz szükség a térségben, ebből 500.000 dollár a következő egy héten szükséges. Már több millió víztisztító tablettát kaptunk, de égető szükségünk van még élelmiszerre, generátorokra, sátrakra, és gyógyszerre.
Az ADRA több mint 30 éve dolgozik Haitin, fejlesztési és segélyezési területeken. Hosszú idő tapasztalata áll mögöttük a nők és gyermekek életminőségének javításában azáltal, hogy hathatós segítséget nyújt a táplálkozásban és a várandós nők egészségmegőrzésében.
Kérjük, küldje el támogatását még ma, hogy ezzel segítse az ADRA munkatársait, hogy egy egész nép szenvedéseit könnyítse, akik most, a földrengés következtében hihetetlen szükségben vannak. Forrás: adra.org (Tovább olvasáshoz kérjük a Bővebben linkre kattintani)

A katasztrófa becslések szerint 3 millió embert érint, a halottak száma előzetes becslések szerint elérheti az 500.000 főt. Az erős földrengés következtében nagyon nehéz lett a közlekedés – mondja Frank Teeuwen, a nemzetközi ADRA Szükségállapot-vezetés irodavezetője. Az utak és a közművek teljesen romokban állnak. Szeretnénk a lehető leggyorsabban reagálni, hogy ez a tragédia ne vezessen egy még nagyobb, humanitárius katasztrófához. Az ADRA 75.000 $ kezdőösszeggel járult hozzá a katasztrófa túlélőinek azonnali szükségeihez. Reagálva az első hírekre, azonnali szükség van víztisztító eszközökre, élelmiszerre, sátrakra vagy ideiglenes lakóhelyek építőanyagára, tisztálkodóeszközökre és orvosi segítségre.
Az ADRA összefogott a kanadai központú Global Medic-kel, hogy létfontosságú eszközöket szolgáltasson 142.000 $ értékben: ez magába foglal 4.2 millió víztisztító tablettát, 278.640 vízkezelő csomagot, 20 víztisztító egységet, hordozható vízvizsgálót és egy felfújható kórházat. Az ADRA a következő napokban közel 90.000 ember napi vízszükségletét fogja megoldani ezekkel az eszközökkel, mely több millió liter ivóvizet jelent. A felfújható kórházban napi 1000 ember ellátását lehet megoldani, és közel 4500 főt lehet kezelni kiszáradás ellen.
Az ADRA együttműködik az Overseas Medical Assistance Team-mel (OMAT) vagyis az Overseas Orvosi Csoporttal, hogy orvosi csoportot küldjenek Haitira. A szervezet elszegényedett területek orvosi ellátását végzi a karib térségben, vezetője Dr. Stephen S. Carryl, a Brookyn Kórház Sürgősségi Osztályának elnöke.
Az ADRA a helyszínre érkező Global Orvos csoporttal együtt elkezdte az azonnali segítségnyújtást és a betegek ellátását, a Port-au Prince-i Carrefour területén levő Adventista Egyetemen ahol Január 12 óta 30.000 ember talált menedéket.  Kétmillió rendelkezésre álló víztisztító tablettát osztanak ki ugyanakkor további víztisztító és rehidratáló só készlet érkezik légi úton Torontóból.