Adventisták - Tiszavidéki Egyházterület

Lassanként el fog tűnni a kosár?

Szőllősi Árpádot – a Tiszavidéki Egyházterület kincstárnokát – arra kértem, hogy mutassa be nekünk a nemrég megjelent online adakozási lehetőséget, mondjon néhány szót erről a kezdeményezésről.

Hadd kezdjem egy idézettel: „Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten zsebei üresek voltak. Mindent elköltött; nem adhatott többet, mint önmagát teljesen.” (David Swartz: Embracing God)

Igen, ilyen a mi Istenünk. Keresztény életünk és szolgálatunk alapja Jézus áldozata és az Úr állandó gondviselése életünkben. Amikor megtapasztaljuk ezt a nagy szeretetet, akkor belső indíttatást érzünk, hogy mi is szolgáljunk. Tenni szeretnénk valamit az Úr művéért, a gyülekezetért, az egész világszéles egyházért. A jó szó, a mosoly, a vigasztalás, a szociális segítségnyújtás, a Jézussal szerzett tapasztalataink elmesélése, az adakozás és az Úr tizedének visszajuttatása csak néhány azok közül, amivel építhetjük a mennyek országát.

Még élénken él bennem, hogy amikor 2020 tavaszán a járványhelyzet miatt megszűnt a gyülekezés lehetősége, egymás után hívtak fel a testvérek, idősebbek és fiatalok, és kérdezték: „Most mi lesz a tizedünkkel és hálaadományunkkal?” „Nem szeretném itthon őrizni.” „Hová utalhatom?” Volt, aki elmondta, hogy nagyon jó lenne már, ha lehetne mobiltelefonról is adakozni. Többen kifejezték, hogy akkor lesznek nyugodtak, ha el tudják küldeni a tizedet és a hálaadományukat. Ehhez hasonló kérések gyorsították fel azt a folyamatot, amit már évekkel korábban elkezdtünk, hogy lehetővé tegyük testvéreink, különösen a fiatalabb generáció számára, hogy bankkártyával is vagy anélkül, a mobiltelefonjukról is tudjanak adományokat fizetni, ily módon is reagálni Isten irántuk való szeretetére.

Nagylelkűek vagyunk, mert Ő is nagylelkű hozzánk.

Na, és történt valami előrelépés is? Már nagyon várom a választ.

Igen. Ez év tavaszától már elérhető a digitális adakozás az online tizedcédula segítségével a Tiszavidéki Egyházterület gyülekezetei számára. Azok a gyülekezetek tudják igénybe venni, melyek már rendelkeznek az egyház által biztosított havidíjmentes bankszámlával. Ha a te gyülekezetednek még nincs ilyen, érdeklődj a gyülekezeted lelkészénél, pénztárosánál, hogy minél előbb igényeljék.

Akik már használják, tőlük örömmel hallom, hogy lelkesek, tetszik nekik. A pénztárosok munkáját is megkönnyítette a rendszer. Jók az ilyen pozitív visszajelzések, mert az ember látja, hogy a sok-sok ráfordított energia nem vész kárba.

Hogy működik?

Rendkívül egyszerű a használata. Nem kell hozzá semmit letölteni, telepíteni, böngészőből használható, platformfüggetlen. Mobiltelefonra optimalizált, de asztali számítógéppel is könnyen használható. Miután valaki – nevezzük felhasználónak – az adakozom.tetkapu.hu internetes oldalon regisztrál a gyülekezetéhez, a gyülekezet pénztárosa fogja aktiválni a regisztrációját. Természetesen erről és minden későbbi tevékenységéről e-mail-értesítést is kap a felhasználó. Ezután már be tud lépni a profiljába, ahol kitöltheti az egyedi – gyülekezetére jellemző – elektronikus tizedcédulát, illetve figyelemmel kísérheti, hogy mikor, milyen célra adakozott. Ezért mindenképpen arra bátorítok mindenkit, hogy regisztráljon, mert akkor a saját gyülekezetének a céljait, pénzalapjait fogja látni. Az elmúlt években sok pénztáros kézzel írt plusz gyülekezeti célokat a tizedcédulákra minden hónapban, és azt osztotta ki a testvéreknek. Ez az új rendszer ezt is nagyon megkönnyíti.

Miután a felhasználó kitöltötte a tizedcédulát, kapni fog egy egyedi tranzakcióazonosító kódot, amit be tud másolni az „egyszeri utalás” vagy az „állandó átutalás” közlemény rovatába. Ez a kód informálja a gyülekezet pénztárosát, amikor könyveli a bankba beérkezett összeget.

Bankkártyával is lehet adakozni?

Ha valaki utalás helyett bánkártyával szeretne fizetni, arra is van lehetőség, csak jó, ha tisztában vagyunk a különbséggel.

Miért, mi a különbség az átutalás és a bankkártyás fizetés közt?

Míg az utalás összege azonnal megérkezik a gyülekezet számlájára, addig a bankkártyás fizetés néhány nap, maximum 1 hét alatt. Az átutalás esetleges költsége a felhasználót terheli. Mivel a bankkártyás fizetés a SimplePayen keresztül történik, ezért a jutalék költsége a gyülekezetet terheli. A SimplePay folyamatosan fejlesztéseket végez, ezért egyre több funkciót lehet majd használni, mint például az instant transzfert, de azokért is jutalékot fog levonni. Jó, ha ezzel tisztában van mind az adakozó, mind a gyülekezet pénztárosa.

Használhatják-e azok az online tizedcédulát, akik nem szeretnének regisztrálni?

Igen, regisztráció nélkül is használható, azaz utalhatunk is, és kártyás tranzakciót is végezhetünk.

Gondolod, hogy ez ki fogja szorítani a gyülekezeti istentiszteleten történő adakozásgyűjtést?

Már vannak ezzel kapcsolatos tapasztalatok a világ más országaiban, ahol régebb óta használják adventista gyülekezetek. Van, ahol a szombati istentiszteleten mindenki adakozik készpénzzel egy jelképes alacsony összeget, mert a tényleges adományait elektronikusan küldi el. Olyanra is van példa, ahol nem gyűjtenek, hanem kártyaleolvasó van kihelyezve. Szerintem Magyarországon is megmarad még mind a két lehetőség sokáig.

Lehet, hogy nagyon új és szokatlan ez néhányónknak, de ne felejtsük el, az adventista egyház mindig is elöljárt a legmodernebb technológia használatában.

Adjatok, s nektek is adni fognak, igaz mértékkel, megnyomottan, megrázottan túlöntik majd az öletekbe. Mert amely mértékkel ti mértek, nektek is azzal mérnek vissza.” (Lukács 6:38. Csia)

És végül hadd osszak meg egy értékelést egy olyan adakozótól, aki már régóta használja a rendszert:

„Nagyon kényelmes és gyors az oldal használata, logikus felépítésű. Eddig a bankkártyás fizetést használtam, mivel van Simple-fiókom, így a kártyaadatokat nem kell beírni, és nagyon kényelmes opció. Kipróbáltam az azonnali utalás lehetőségét is, ekkor két ajánlat közül választhattam, mivel OTP Smartbank-alkalmazást használok, így ezt az opciót választottam az utalásra. Az alkalmazásban már automatikusan kitöltötte az összeget, a kedvezményezett nevét, a számlaszámot és a közleményt is, így csak jóvá kellett hagynom, ugyanolyan gyors volt az azonnali utalás opciója is, mint a bankkártyás fizetés. És egyből le is vonta a számlámról az összeget. Nekem összességében nagyon jó tapasztalatom van a rendszerrel."

Szőllősi Árpád
a Tiszavidéki Egyházterület kincstárnoka

TUDTAD-E, HOGY...

a National Geographic szerint a kaliforniai adventisták 7 évvel tovább élnek az átlaglakosságnál?