Adventisták - Tiszavidéki Egyházterület

Veszélyben a tiszta étkezés!

A „tiszta állatok” étrendje változik szeptembertől

A tiszta étkezés egyre nagyobb kihívást jelent a húst is fogyasztó adventisták számára. A kereskedelemben kapható hús tartalmú élelmiszeripari termékeknél vegyük figyelembe az alábbi változást:

2021. augusztus 17-én megjelent az Európai Unió Bizottságának új rendelete, mely szerint engedélyezett lesz a sertésfélékből származó feldolgozott állati fehérje baromfitakarmányban való felhasználása, valamint a tenyésztett rovarokból származó feldolgozott állati fehérje baromfi és sertésfélék takarmányában való felhasználása. A rendelet 2021. szeptember 7-én lép hatályba, az e naptól életbe lépő változások a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatóban olvashatók.

(Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/)

 A „tiszta” étkezés a Hetednapi Adventisták számára az egészséges életmód melletti elkötelezettséget jelenti. A 22. hitelv szerint: „A megfelelő testmozgással és pihenéssel együtt a lehető legegészségesebb étrendet is el kell fogadnunk, és a Szentírásban meghatározott tisztátalan ételektől tartózkodnunk kell. Mivel az alkoholtartalmú italok, a dohányzás, a gyógyszerek és a kábítószerek felelőtlen használata szervezetünkre ártalmas, ugyancsak tartózkodjunk ezektől”

 A Generál Konferencia Táplálkozási Tanácsa az alábbi állásfoglalásban további ajánlásokat fogalmaz meg adventisták számára:

 „A Generál Konferencia Táplálkozási Tanácsa a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék bőséges fogyasztása mellett a zsírban és koleszterinben gazdag ételek minimálisra való csökkentését, valamint a dohányzástól, az alkoholtól, kávétól, teától és más koffeintartalmú italoktól való tartózkodást ajánlja. A Generál Konferencia Táplálkozási Tanácsa támogatja a Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait. Mivel a dohányzáson és alkoholon kívül a telített zsírban és koleszterinben gazdag ételek (pl.: hús) fogyasztása a legnagyobb kockázati tényező az érelmeszesedés, rák, és a korai halálból származó élettartam-csökkenés kialakulásában, a húst, halat és szárnyasokat hagyjuk ki étrendünkből.”

 Az állásfoglalás teljes szövege elolvasható „Az egészségügyi szolgálatok kézikönyve” (Budapest, 2017 – második kiadás) Táplálkozás című fejezetében.

 

Dr. Ősz-Farkas Ernő
ESZO vezető
2021. 08. 25.

Az egészségügyi szolgálatokról bővebb indormáció az Egészségügyi Szolgálatok Osztálya honlapján található.

TUDTAD-E, HOGY...

a kukoricapehely feltalálója, J. H. Kellog adventista volt?