Adventisták - Tiszavidéki Egyházterület

Ünnepélyes oklevélátadás

2021 szeptember 18.-n Debrecenben a „Ki a sótartóból” című missziós találkozón ünnepélyes keretek között került megrendezésre a házikör vezetők képzésén résztvevők oklevélátadása.

A házikörvezetők képzése Magyarországon 2020 nyarán indult, amelyet Dr. Szabó László, a Friedensau Adventista Egyetem missziói tanulmányi intézetének vezetője (Arthur Daniells Institute of Mission Studies, ADIMIS) vezetett egy lelkes 9 főből álló csapattal. A képzés jelentős részét László adta, aki minden alkalommal lelkesen és bátorítóan osztotta meg elméleti és gyakorlati tudását a résztvevőkkel.  A többnyire fiatalokból álló csapat tagjai hétről hétre vezették a képzésen résztvevő 50 főt, név szerint és köszönettel: dr. Matlák Tímea, Rácz Fanni, Rácz Dóri, Bodnár Levente, Ambrus Anett, Várnagy András, Zöld-Kovács Anna, Kovácsné Bokor Sarolta és Szabóné Nagy Szilvia.

„A pandémia ideje alatt szomorú felismerés ért.” - mondja az egyik résztvevő. „Amikor bezárult a gyülekezetek kapuja, megszűnt a közösség. Valahogy senki nem hívott fel, nem figyelt rám. Amikor becsatlakoztam egy kiscsoportba, úgy éreztem, hogy újra fontos vagyok.”

A képzésen résztvevők nemcsak elméleti oktatást kaptak. Minden alkalommal lelki közösséget élhettek át és a gyakorlat örömeit és néha bosszúságait is megtapasztalhatták. A képzésbe beépített praktikum segít elsajátítani a vezetési feladatokon túl a másikra való odafigyelést, megértést és együttérzést is. Ebben sokunknak fejlődésre van szükségünk.

A három szintű képzésben lepésről lépésre haladtunk a környezetünkben élő emberek megismerésében. Saját lelki életünk felfrissítéséhez is sok gyakorlati útmutatót és tanácsot kaptunk.

Hogy hogyan is zajlik egy házicsoport élőben vagy akár online? Hogyan válik valaki egy jó csoportvezetővé? Mik a megatrendek a világunkban amelyek radikálisan átformálják hétköznapjainkat? és hogy hogyan tudunk közösséggé formálódni? -ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk. Mindeközben barátságok köttettek, és minden második hétben vártuk, hogy újra láthassuk egymás zoomon.

És ha már a zoomot megemlítettem, egy nagy köszönet Cucin Imrének, aki alkalomról alkalomra technikai támogatást nyújtott a résztvevőknek, működtette az online platformot. Köszönettel tartozunk Hegyes-Horváth Gézának TET elnökének is, akinek szívügye a misszió támogatása.

46 testvérünk vehette át szeptember 18.-n Debrecenben az megérdemelt oklevelet. Akik nem tudták ezt személyesen megtenni, azok a lelkészeik által fogják megkapni.

Bár a tanfolyam befejeződött, a vizsga ezután következik. Többen már alapítottak egy kiscsoportot, másoknak még hiányzik egy kis gyakorlati segítség, hogy meg tudják tenni az első lépéseket.

Az ADIMIS rendszeresen igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének elindulni és egy kiscsoportot alapítani.

Aki szívesen tanulna és ott a vágy a szívében, hogy tartozzon egy kis közösséghez, jelentkezhet a tanfolyamra az ADIMIS honlapján: www.adimis.org A jelentkezés a jövő héttől lehetséges. Addig is a következő e-mailen tudtok érdeklődni: szilvia.szabo@thh-friedensau.de

 

 

Szabó Szilvia

Theologische Hochschule Friedensau
Koordinatorin ADIMIS
Arthur Daniells Institute of Mission Studies

TUDTAD-E, HOGY...

a világ első csecsemő szívátültetését az adventista Loma Linda egyetemi kórházban hajtották végre?