Adventisták - Tiszavidéki Egyházterület

Látogatás a minisztériumban

Nem sok földi halandó ember életében adódik meg a lehetőség, hogy élete során legalább egyszer ellátogasson országának valamely minisztériumi irodájába. De a lelkészi közösség soraiban se mindennapi esemény, hogy miniszterekkel vagy államtitkári személyekkel beszélgessenek.

Egy szerdai nap volt, mikor a feleségemmel ellátogattunk az Emberi Erőforrások Minisztériumába találkozni a kultúráért felelős államtitkárral. A hitetlenségem még mindig harcolt a reménnyel, de oly nagy volt bennünk az izgalom, hogy emellett a belső harc eltörpült. A parkolóban még feltettük magunknak a kérdést, hogy vajon tényleg igaz-e. Tényleg nem akarnak csőbe húzni minket? Tényleg lehetséges, hogy vannak még jószándékú, segíteni akaró emberek? Az izgalomtól a gyomrunk összehúzódott, és ezen az „örökmozgó” lift sem segített.

Belépve az államtitkár irodájába egy kedves, egyenes tartású úriember fogadott, és amint pár mondatból kiderült, ő volt az államtitkár. Ő az, aki miatt már hetek óta meg nem szűnő kérdés tengere vesz körül, de végre most szemtől szemben állunk vele. A bennem zajló harc újra felerősödött, és kíváncsian vártam, hogy mit fog mondani.

  • Fiatalok, én nem elvenni szeretnék, hanem adni.

Kissé szokatlan egy imaház eladásánál a vevő szájából ilyet hallani. Ha eladsz valamit, az többé nem téged illet, ő mégis azt mondja, hogy nem elvenni akarja, hanem visszaadni?! Kíváncsi lettem, hogy mi lesz a második mondat.

Az államtitkár úrnak már nagyon kiforrott elképzelése volt.

  • Első szempont: ne maradjon gyülekezési hely nélkül a gyülekezet, erre megoldás keresése.
  • Második szempont: felújítás.
  • Harmadik szempont: komolyzenei programok szervezése.
  • Negyedik szempont: vallási alkalmak szervezése.

A negyedik pontnál meglepődtem. Az államtitkár úr vázolta azokat a missziós lehetőségeket, amiket ezzel ő megteremt számunkra. Tudta, hogy így meg van kötve a kezünk, de ő megteremti számunkra a helyet, ahová szervezhetünk bibliaórákat, szombati alkalmakat, egyéb más missziós lehetőségeket is, és ezt mind a felújított imaházban. De akkor minek az első szempont, ha használatra visszakapjuk az épületet? Nem ellentmondásos? Visszakapjátok, de keressünk helyet a gyülekezetnek. A harc újra elkezdődött bennem… Áldás lesz ez, vagy átok?

Szász Barna Szilárd lelkész
Mátészalka

TUDTAD-E, HOGY...

a kukoricapehely feltalálója, J. H. Kellog adventista volt?